"واقعيت چيزي متعلق به گذشته است" يك جمله دلهره آور است، اينطور نيست؟ ترس از جهاني تحت سلطه هوش مصنوعي سركش را برانگيخته و تصاويري از انسان هايي كه به ماشين ها وصل شده اند را تداعي مي كند. و بايد اينطور باشد زيرا اين عبارت شعار ماتريكس (1999) است. واچوفسكيها در فيلم علمي تخيلي مهم خود روي بيشمار ايدههاي پيچيده مديتيشن كردند، كه عمدتاً «متاورس چيست؟» و "آيا بشريت رابطه خطرناكي با تكنولوژي و جهان هاي مصنوعي ايجاد خواهد كرد؟"
كمي بيش از دو دهه بعد، ما خود را در حال پرسيدن سوال مشابهي مي بينيم. "متاورس چيست؟" متأسفانه، در مورد اين دنياي مجازي كه توسط فيس بوك توليد شده است، هيچ پاسخ ساده اي وجود ندارد - با عرض پوزش، "Meta Platforms". برخي آن را "گام بعدي" در رسانه هاي اجتماعي و تعاملات آنلاين مي دانند. ديگران آن را راه ديگري براي شركتهاي فناوري بزرگ ميدانند تا اطلاعات شخصي ما را جمعآوري كنند. سپس، اردوگاهي وجود دارد كه آن را چيزي مستقيماً از يك كتاب علمي تخيلي ديستوپيايي مي بيند. متاورس چيست و آيا بايد از آن بترسيم؟ شايد الان بپرسي خوب، بياييد ببينيم كه سوراخ خرگوش چقدر عميق است.
به طور جدي، متاورس چيست؟
به زبان ساده، «متاورس» يك دنياي مجازي سه بعدي است كه در آن چندين كاربر مي توانند از طريق اينترنت به طور يكپارچه با يكديگر تعامل داشته باشند. نيل استفنسون، نويسنده، اولين بار اين اصطلاح را در «سقوط برفي» ، رماني علمي-تخيلي در سال 1992 ابداع كرد كه چشم انداز نفوذ بيش از حد شركت هاي بزرگ بر جامعه را محكوم مي كند. استفنسون از كلمه متاورس براي توصيف يك پلتفرم آنلاين تهاجمي، اعتياد آور و غارتگر استفاده مي كند - پلتفرمي كه منافع شركت را بر سلامت و رفاه كاربرانش ارتقا مي دهد.
مارك زاكربرگ در كنفرانس Connect 2021 خود ، Metaverse خود را به عنوان "اينترنت تجسم يافته كه در آن تجربه مي كنيد، نه اينكه فقط به آن نگاه كنيد" توصيف كرد. زاكربرگ برخي از ويژگيهاي بيشمار اين فناوري را به نمايش گذاشت - كار كردن، خريد كردن، و معاشرت آنلاين - در حالي كه قول داد به زودي تجربيات واقعيت افزوده (AR) را معرفي كند. واضح است كه زاكربرگ و همكارانش. با Metaverse خود آل-اين ميشوند. فيسبوك هورايزن در سال 2019 بهعنوان يك بازي آنلاين دائمي راهاندازي شد و فيسبوك، Inc رسماً در سال 2021 خود را به عنوان پلتفرم متا تغيير نام داد.
اما نكته اينجاست: متاورس واقعي مفهومي نيست كه يك شركت بتواند مالك آن باشد. چنين محصول والايي بايد "متن باز" باشد، به اين معني كه هر كسي و همه به كد منبع اصلي آن دسترسي خواهند داشت. پلتفرمهاي فيسبوك/متا بايد با كد منبع خود كاملاً شفاف باشند و به كاربران اجازه دهند تا به خواست خود تغييراتي را انجام دهند. به نوعي، اين بسيار بعيد به نظر مي رسد.
مارس شركت هاي بزرگ
"Megacorporation" اصطلاح ديگري است كه بايد در نظر داشت. اولين بار توسط آلفرد اس. آيچنر، اقتصاددان در كتاب خود به نام The Megacorp and Oligopoly (1976) و بعداً توسط رمان نويس علمي تخيلي ويليام گيبسون از Neuromancer (1984) شهرت يافت، مگاكورپ ها توسط هر دو نويسنده به عنوان شركت هاي عظيم با ثروت و نفوذ بسيار در همه جا تعريف شدند. شركتهاي بزرگ فناوري مانند آمازون، گوگل و فيسبوك/پلتفرمهاي متا با اين توضيحات مطابقت دارند و هر كدام بيش از 50 ميليارد دلار در سال درآمد ايجاد ميكنند.
بسياري از شركتهاي بزرگ فناوري نيز مرتباً بر سر همه چيز از قوانين كار گرفته تا اختلافات مربوط به حريم خصوصي با كنگره ايالات متحده درگير ميشوند. فيس بوك در دوئل هاي متعدد با دولت ايالات متحده شركت كرده است. كنگره زاكربرگ را در آوريل 2018، اكتبر 2020 و مارس 2021 در رابطه با مديريت اطلاعات كاربران به دادگاه فراخوانده است.
موضوع آخر در مورد Metaverse اهميت ويژهاي دارد، زيرا اين نگراني واقعي وجود دارد كه اين پلتفرم به شركتها اجازه ميدهد تا از كاربران خود در سطحي بسيار صميميتر جاسوسي كنند. در اكتبر 2021، فرانسيس هاگن، افشاگر، شهادت نگرانكنندهاي را در رابطه با اقدامات فيسبوك منتشر كرد كه مصادف با قطعي واتساپ در 4 اكتبر بود.
پيامدهاي دنياي واقعي
زندگي بر اساس اين ضرب المثل وسوسه انگيز است كه "آنچه آنلاين اتفاق مي افتد آنلاين مي ماند"، اما ما در سال هاي اخير شواهد زيادي براي خلاف آن ديده ايم. نظرسنجيهاي انجامشده توسط مركز تحقيقات سايبرقلدري نشان ميدهد كه آزار و اذيت آنلاين ميتواند قربانيان را به تجربه همه چيز از افسردگي حاد گرفته تا افكار خودكشي وادار كند. آزار جنسي موضوعي در دنياي مجازي است كه مبارزه با آن بسيار سخت تر از حضوري است. ظاهراً زني در دسامبر 2021 در Horizon Worlds خود فيسبوك مورد «دست زدن» قرار گرفته بود - يك عالم كوچك از آزاري كه بسياري از مردم در بازيهاي ويديويي چند نفره با آن مواجه ميشوند.
زاكربرگ گفت كه داده ها براي ساخت و نگهداري Metaverse ضروري است، اما فيس بوك هنوز به طور مرتب به دليل فروش داده هاي كاربران به اشخاص ثالث مختلف محكوم مي شود. اين سايت همچنين به دليل اجازه دادن به تبليغات هدفمندي كه كودكان را شكار مي كند، سخنان نفرت انگيز را ترويج مي كند و اطلاعات نادرست را منتشر مي كند، به طور مداوم با واكنش هاي گسترده مواجه مي شود. علاوه بر اين، شواهد قانعكنندهاي وجود دارد كه شيوههاي تجاري غيرمسئولانه فيسبوك را به شورش 6 ژانويه مرتبط ميكند.
سال گذشته، شبهنظاميان در اتيوپي از فيسبوك براي خريد و فروش سلاح و همچنين هماهنگي حملات استفاده كردند. مقامات نظامي در ميانمار و شبه نظاميان ضد اسلامي در هند نيز از فيس بوك براي اهداف مشابه استفاده كردند. فيس بوك از اين فعاليت ها اطلاع داشت اما هيچ كاري براي جلوگيري از آنها انجام نداد.
سپس، عنصر بيولوژيكي وجود دارد. استفاده از هر وسيله الكترونيكي براي ساعات طولاني مي تواند براي سلامت جسمي و رواني شما مضر باشد. همين امر در مورد هدست هاي VR نيز صدق مي كند. قرار گرفتن در معرض طولاني مدت به شبكيه چشم شما آسيب مي رساند و در طرفين حساس باعث بيماري حركت مي شود. افرادي كه با اعتياد زندگي مي كنند نيز ممكن است تحت فشار متاورس قرار بگيرند، همانطور كه در مورد افرادي كه به قمار معتاد هستند ديده ايم .
آيا ما مي توانيم در يك دنياي مجازي زندگي كنيم... و آيا بايد؟
نئو در بخش ماتريكس ، متوجه ميشود كه تمام عمرش را در يك واقعيت شبيهسازي شده زندگي كرده است، و «صحراي واقعي» تنها چيزي است كه از تمدني كه ما ميشناسيم باقي مانده است. ممكن است چنين اتفاقي براي ما بيفتد. آيا با فروپاشي دنياي فيزيكي در اطراف ما، ميتوان كل روش زندگي ما را به دنياي ديجيتال تغيير داد؟ محتمل نيست به گفته دكتر مايانك مهتا از UCLA ، ذهن ما هميشه بين تجربيات مجازي و واقعي تفاوت قائل مي شود. مغز ما هنگام تعامل با دنياي اطراف خود "نقشه هاي شناختي" را تشكيل مي دهد كه به بينايي، بله، و همچنين بويايي، لمسي و حتي چشايي متكي است. مطالعه دكتر مهتا نشان مي دهد كه عملكرد ذهن ما در محيط هاي VR متفاوت از محيط هاي واقعي است.
همچنين اين سوال در مورد اعتبار آسيب ديده فيس بوك در بين كاربران و قانونگذاران وجود دارد. فرض كنيد زاكربرگ Metaverse را راهاندازي كند و سپس به هر قولي كه داده عمل كند. شما مي توانيد به Metaverse وصل شويد و سعي كنيد تمام وقت از طريق آواتارهاي مجازي خود زندگي كنيد... اما آيا بايد اين كار را انجام دهيد؟ آيا بايد به فيس بوك اهرم بيشتري نسبت به حريم خصوصي و اطلاعات خود بدهيد؟ علاوه بر اين، آيا بايد به همان شركت اجازه دهيد به دادههاي بيومتريك شما مانند صورت، چشمها و مغزتان دسترسي داشته باشد؟
فناوري مي تواند براي ما به عنوان يك گونه فوق العاده مفيد باشد يا به طور غيرقابل تصوري مضر باشد. اينكه چه نتيجه اي را تجربه مي كنيم تا حد زيادي بستگي به اين دارد كه چقدر مسئول يا غيرمسئول هستيم. اگر گشت و گذارهاي خود را در واقعيت مجازي با مقادير سالم ارتباط اجتماعي، ورزش و توسعه اجتماعي در دنياي واقعي متعادل كنيم، مفهومي مانند متاورس مي تواند تميز باشد. پس از گذراندن بيش از دو سال در خانه ، منزوي و اجبار به انحراف از شيوه هاي طبيعي زندگي، بايد آشكار شود كه واقعيت هاي مجازي، تغيير يافته و افزوده شده جايگزيني براي ارتباط واقعي انساني نيستند.
منبع: metaversyab.com